6 saker att tänka på vid privat bilaffär

Att göra en privat bilaffär innebär oftast ett sämre skydd än när en affär görs hos en bilfirma. Det är därför vi alltid brukar rekommendera att man noga undersöker både säljaren och bilen i fråga.
Checkpunkter:
  • Undersök marknaden av den bilmodell du söker.
  • Undersök bilens verkliga ägare samt att ingen kvarvarande skuld finns på bilen vid köpestillfället genom Transportstyrelsen.
  • Provkör bilen och undersök bilens funktioner, och ha gärna med dig någon som kan kika på bilen lite mer ingående om du själv inte är kunnig kring bilar.
  • Undersök serviceprotokoll samt besiktningsuppgifter.
  • Skriv ett köpekontrakt mellan dig och den andra parten.
Verklig ägare & skuld:

Det är alltid köparens skyldighet att ta reda på vem den verkliga ägaren till en bil är. Det gör man enklast genom Transportstyrelsen. Det är även viktigt att kontrollera att det inte finns någon skuld kvar på bilen i fråga. Om detta inte görs, kan du som ny ägare till bilen bli skyldig att betala kvarvarande skuld till bilen.

Köplagen:

Köplagen gäller vid en privat bilaffär, vilket innebär att det du och den säljande parten kommit överens om gäller. Ett exempel är att du oftast inte kan klaga på fel som upptäckts efter själva affären.

Köpekontrakt:

Om endast ett kvitto skrivs eller ett muntligt avtal görs mellan köparen och säljaren så kan lätt missförstånd och diskussioner uppkomma om vad som egentligen avtalats. Det är därför det alltid är att rekommendera att skriva ett köpeavtal i två exemplar, där säljaren och köparen får varsitt exemplar. Bra köpeavtalsmallar brukar finnas på bla. Blocket och Motormännens Riksförbund.

Garantier:

Vid en privat bilaffär gäller mycket sällan några som helst garantier om några fel eller liknande skulle uppkomma på bilen. Ibland kan dock garantier med fördel medfölja, som t.ex. Blockets begagnatgaranti. Gäller det ett köp av en nyare bil, så kan ibland diverse garantier medfölja från biltillverkaren.

Finansiering:

Vill man finansiera eller leasa sitt bilköp brukar det vara rekommenderat att göra en affär hos en bilhandlare. Detta då privata bilköp oftast inte går att finansiera genom större finansiella aktörer.

Anmäl ägarbyte

Att anmäla ägarbyte brukar kunna gå att göra på flera olika sätt hos Transportstyrelsen. Det traditionella sättet är att fylla i säljarens registreringsbevis och tillsammans skicka iväg det med posten. Det går även att göra smidigt med hjälp av registreringsbeviset och Transportstyrelsens hemsida eller mobilapp. Det man som säljare dock alltid bör försäkra sig om är att man har mottagit köpeskillingen innan man gör ägarbytet.

Ett bilköp brukar ofta klassas som det största köpet efter ett bostadsköp, och därför anser vi att det är otroligt viktigt att man känner sig säker och nöjd med sin bilaffär.
Om du känner dig osäker med att göra en privat bilaffär som köpare eller säljare, är du varmt välkommen att komma in till oss på Fordonsbolaget där vi kan hjälpa till med samtliga steg i köp- eller säljprocessen. Vi erbjuder alltid förmånlig finansiering samt byter oftast in din nuvarande bil.
Garanti ingår även alltid för alla bilar som säljs hos oss. Som en extra bonus brukar vi även erbjuda en kraftigt reducerad försäkringskostnad för våra bilar under de sex första månaderna.
custom loader image