Att hålla koll på när man får använda de olika däcktyperna är inte helt lätt och man blandar lätt ihop datumen när dessa är tillåtna att använda.

Här nedan har vi gjort en sammanställning med viktiga datum och saker att tänka på gällande däck till bilen.

I Sverige har vi lagar för vilken typ av däck som får användas under olika perioder och det är du som förare som ansvarar för att din bil har rätt typ av däck under dessa perioder.

Att hålla koll på dessa datum kan vara enklare sagt än gjort men kan bli en kostsam läxa om du inte har rätt typ av däck. Dessa lagar gäller över hela Sverige.

Här är viktig datum att hålla reda på:

  • 1 december – 31 mars måste vinterdäck användas
  • 1 oktober – 15 april får du använda dubbdäck
  •  M+S eller så kallat "Mud and snow"-däck får användas året om
  • M+S som inte har en snöflinga som symbol får inte användas på vintern

 

Det betyder att du måste använda vinterdäcken till 31 mars om det råder vinterväglag och kör du på dubbdäck måste de av innan 15 april, om det inte råder vinterväglag. Det många ofta glömmer är att det är lag att använda vinterdäck om det råder vinterväglag utanför dessa perioder, det är polisen på plats som avgör ifall vägbanan är belagd med vinterväglag eller ej.

Definitionen av vinterväglag

När det är eller befaras bli vinterväglag behöver vi i Sverige använda vinterdäck eller dubbdäck. Så här definierar transportstyrelsen vinterväglag:

"Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig."

Mönsterdjup för vinterdäck

Det gäller även att ha däck i bra skick för att de ska vara godkända att använda, på vinterdäck gäller det att minst ha 3mm mönsterdjup runt om. Vi rekommenderar däremot att se över däcken när dem har 5mm kvar då dem kan vara slitna, torra eller ha dåligt med dubbar etc.

Mönsterdjup för sommardäck

För att ett sommardäck ska vara lagligt krävs det att däcket har ett mönster som är minst 1,6mm djupt. Vi rekommenderar däremot att byta innan däcket slitits ner så mycket då risken för vattenplaning är betydligt högre med däck som har mintre mönsterdjup.

Boka tid för däckskifte

Under dessa perioder är det högt tryck på däckverkstäderna och det är en bra idé att boka skifte eller byte i god tid.

Till tidsbokning

 

 

 

custom loader image