Vad man ska tänka på

“Att köpa begagnad bil kan vara komplicerat”

– Men det behöver inte vara det. Nedan har vi listat ett par punkter som kan vara värdefulla för dig att gå igenom innan du skriver på ett avtal.

#1 Skynda inte!

Oavsett vad någon säger till dig, skynda inte fram ditt beslut när du ska köpa bil. Att stressa fram en affär kan sluta olyckligt för den som jäktar. Speciellt för dig som köper begagnat. Är man inte noggrann med att ta reda på servicehistorik, ägarbyten eller annan kravspecifik information så kan du råka ut för merkostnader som du inte hade räknat med.

Därför; Ta din tid när du ska köpa ett begagnat fordon. Det viktigaste är att du blir nöjd och är säker på din sak.

#2 Jämför bilen du vill ha med liknande modeller i samma klass

Detta i utbildningssyfte för att få en bredare uppfattning om typen av bil som du är intresserad av. Möjligheten finns ju att modellen som du är intresserad av faktiskt i realitet inte var den bil som passade just dig eller dina behov som bäst.

#3 Köp bil i “fel” säsong

Självklart kan du köpa en sportkupé i början av sommaren om du vill. Men faktum är att om du köper en bil i “fel” säsong, så kommer du antagligen lindrigare undan rent prismässigt. Planera alltså ditt köp i förväg. Efterfrågan på exempelvis fyrhjulsdrivna fordon ökar i samband med att snön faller. Eller motsvarande för sportkupéer när första sommarvärmen anländer.

#4 Kolla servicehistoriken

En viktig men nödvändig punkt. Det finns nog ingenting tråkigare än att göra ett suveränt köp, för att sedan inse att affären inte var sådär supersuverän som du tidigare trodde. Be om att få titta på servicehistoriken och komplementera med att beställa ytterligare underlag från Carfax. Fråga även bilhandlaren om dem är Carfax-ansluta. Det är en trygghetsstämpel i sig att företaget är Carfax Trusted Dealer.

#5 Kolla bilhandlarens omdöme online

I dagens digitala samhälle finns det gott om information att finna på nätet. Alla seriösa bilhandlare har i dagsläget en aktiv och levande community på sociala medier.

Vårt tips är att gå in på företagets Facebooksida eller Reco och läsa igenom deras recensioner. Har företaget många negativa recensioner så bör du vara extra vaksam. Nämnvärt i detta är att alla företag kommer förr eller senare att ha en missnöjd kund. Det är oundvikligt och går inte att komma ifrån. Men om ett företag har en ansenlig mängd kunder som gått sin väg för att recensera negativt på exempelvis sociala medier, är det då en tydlig indikator på att allting inte riktigt står rätt till.

#6 Välj utrustningspaket som passar dig och din plånbok

Det är inte svårt att bli överentusiastisk vid köp av något som är så roligt som en bil. Blir man det, är det lätt att prislappen springer iväg. Du kanske exempelvis inte måste ha den där panoramarutan i taket eller senaste sportpaketet. Se över vilka utrustningspaket som modellen erbjuder, och anpassa ditt köp därefter. En fullutrustad bil rullar lika väl som en standard utgåva.

#7 Köpa eller Privatleasing

Ur en komfortaspekt är det klart fördelaktigt att privatleasa sitt fordon. Det är enkelt och bekvämt, du behöver inte sälja bilen när avtalstiden går ur, månadskostnaden är fast och du slipper kontantinsatser och låneskuld. Nackdelen är att du inte äger ditt fordon. Du kan alltså inte sälja bilen eller använda den som inbyte till din nästkommande bilaffär. Dessutom är det flesta avtal bundna vid körsträcka, vilket betyder att om du kör bilen längre än avtalad sträcka så tillkommer extra kostnader. Även onaturligt slitage debiteras, så för dig som har småbarn kanske privatleasing inte är det bästa alternativet.

#8 Kolla däckmönstret

Det finns alltid en risk för att däcken är slitna när du köper en begagnad bil. Ta en titt och avgör om dem ser slitna ut eller inte. Det flesta bilhandlare erbjuder oftast nya däck vid affär ifall däcken ser ut att ha gått ett par varv för många.

#9 Se över dina försäkringsalternativ

Fordonsbolaget erbjuder marknadsledande försäkringsmöjligheter för dig som köper ett nytt eller begagnat fordon. Ta reda på vad det finns för försäkringsalternativ och undersök vad som passar dig. Om du inte upplever bilhandlarens egna försäkringsalternativ som optimalt för just dig, kan du gott och väl finna en annan lösning. Vi rekommenderar även att du tar en heltäckande försäkring, för att vara på den säkra sidan.

custom loader image